30/11

2018

Гл.комисар Спиридонов призова българските граждани да подават сигнали в структурите на МВР и прокуратурата в случаи на опит да бъдат изнудвани

Благодарение на такъв сигнал и проведено активно разследване на ГДБОП и СГП е задържан служител на НАП в момент на получаване на подкуп.

Служител на НАП е заловен в момента на получаване на подкуп от 15 хил. лева, съобщи  административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. Тя обясни, че  образуваното досъдебно производство е след успешна акция на служители на ГДБОП под ръководството на Софийската градска прокуратура. В резултат на професионалните действия, момент на получаване на уговорения първи транш от поисканата от управител на дружество сума, е задържан експерт от отдел „Ревизии“ в агенцията. Разследването е започнало в началото на ноември месец, след като изнудваният мъж е сигнализирал за случая. Установено е, че служители на НАП са били определени със заповед да извършат ревизия на търговското му дружество. В последствие те са провели няколко срещи с управителя и още при първата са го го уведомили, че при ревизията са установени недекларирани печалби в размер на 800 хил. лева. Служителите са предложили да му бъде изготвен акт само за 16 до 20 хил. лева, но за целта управителят на дружеството е трябвало да им предостави сумата от 45 хил. лева. Уговорката била тази сума да бъде предадена на три транша. Служителят на НАП е задържан при получаването на първия транш от 15 хил. лева, които са му били предадени в центъра на столицата. Емилия Русинова уточни, че служителят е задържан за 72 часа и предстои да бъде поискано постоянното му задържане под стража, а процесуално- следствените действия по случай продължат, в рамките на които е възможно да се увеличи кръгът от заподозрени. Задържаният е бил отстранен от длъжност през 2015 година заради престъпление от общ характер, допълни административният ръководител на СГП. По непотвърдена информация той е бил възстановен на работа със съдебно решение. 

Директорът на ГДБОП призова българските граждани да съобщават на структурите на МВР и прокуратурата за опити да бъдат изнудвани. С тяхна помощ държавните структури, призовани да се борят с този вид престъпност, ще могат още по-активно да противодействат на корупционни престъпления. По думите му елемент от корупционната практика е първоначално да ви обяснят колко много сте сгрешили и дължите, а след това да ви мотивират да заплатите съответната сума, а те от своя страна да ви „помогнат“. Главен комисар Спиридонов допълни, че по случая  служителите на ГДБОП са работили почти денонощно, за да се съберат необходимите доказателства и в крайна сметка да се докаже това престъпление по категоричен начини. Той благодари на гражданина, подал жалбата и указал съдействие при разследването.