13/11

2017

Организирана престъпна група за разпространяване на наркотици е задържана в района на гр. Стражица

Операцията е проведена от служители на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР под ръководството на Специализираната прокуратура.

При проведена специализирана операция на територията на гр. Стражица е задържана организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици. В полицейския арест са задържани четирима мъже – двама наркодилъри, и двама полицаи – служители на РУ-Стражица. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП, колегите им от ОДМВР-Вeлико Търново и Дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР, под ръководството на Специализираната прокуратура.

Подробности около разследването оповестиха днес главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ гл. комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. В резултат на проведените професионални действия, групата е задържана в момент на извършване на сделка. В хода на операцията са извършени претърсвания на 10 адреса и автомобили на територията на Великотърновска област. Задържан е и пети участник в престъпната дейност  - производител на марихуаната. В дома му са намерени 32 чувала с марихуана , други 6 чувала от наркотичното вещество са открити у наркодилърите. Освен дрогата, са иззети електронна везна, мобилни телефонни, пари и други предмети, съотносими към случая.

Разследването срещу членовете на групата е започнало през май тази година по образувано досъдебно производство. По първоначални данни, групата е действала от началото на 2015 година.  Установен е и начинът, по който е работела  -  лица извън групата произвеждат марихуана, предават ги за разпространение, а служителите на МВР  осигуряват „чадър“ на дилърите.  Според данните, полицаите са изземали наркотиците от закупилите ги,  връщали ги обратно на наркоразпространителя и така те са повишавали маржа на печалбата.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов даде висока оценка за работата на колегите си от ВеликоТърново. Той обясни, че  още в средата на 2015г. те са получили оперативната информация за разпространение на наркотици на територията на Стражица и Велико Търново, както и за участие на полицейски служители в престъпната дейност. По думите му, работата на местно ниво е изключително сложна в такива ситуации, защото самите полицаи познават стила на работа, имат и изграден авторитет. Въпреки това, благодарение на проведено упорито и професионално разследване, престъпната група бе разкрита и неутрализирана.

На четиримата задържани са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.  Работата по документирането на случая продължава.